Hoe SEO teksten te krijgen geschreven - checklist

Je hoeft niet te onderzoeken hoe je voor Google schrijft. De zoekmachine weet maar al te goed of teksten zijn geschreven voor en door mensen. Dus vergeet seo vriendelijke teksten en start met bezoekers vriendelijke teksten. Maar ok, we willen onze vindbaarheid verbeteren en daarom moeten we weten waar content aan moet voldoen. Dus hebben we hier een stappenplan geschreven dat je SEO verder zal helpen.

Wat is SEO tekst?

Een vriendelijke checklist voor het schrijven van SEO-teksten

Een SEO tekst is geschreven voor jouw publiek en zo goed is dat Google deze een hoge beoordeling geeft waardoor ranking van zoekwoorden hoog uitvallen.

Content optimalisatie

Gelijktijdig is alles makkelijk leesbaar, ga ervan uit dat jouw uitleg wordt begrepen door een 15 jarig kind. In plaats van moeilijke vaktermen te benoemen is het beter (als dit mogelijk is) om in het kort te beschrijven. Dit wilt niet zeggen dat er totaal geen vakjargon in je schrijven mag komen. Een beetje minder is vaak stukken beter.

Doe zoekwoordenonderzoek voordat je tekst gaat schrijven

Om je tekst goed in SEO te kunnen schrijven is zoekwoordenonderzoek compleet onmisbaar. Het onderzoeken naar hoeveel en welke woorden te gebruiken is dusdanig van belang dat als je dit niet doet alleen al een spatie typen zonde van je tijd is. Weet je niet hoe je zoekwoordenonderzoek moet uitvoeren? Laat dit onderzoek voor je doen door een SEO specialist zoals Gregory de Boer.

Google Zoekwoordplanner

Een veel gebruikte tool voor zoekwoordenonderzoek is Google zoekwoordplanner. Hiermee zal je nieuwe zoekwoorden ontdekken die gerelateerd zijn aan jouw product of dienst.

1: Jij en Google zijn experts over jouw onderwerp

Ongeacht waar je content over gaat, jij bent de expert op dat gebied. Google is ook een expert en beoordeelt jouw pagina. Als je jouw werkstuk goed online presenteert, zal Google het hoger plaatsen in haar zoekresultatenpagina.

Hou de aandacht van je publiek vast door diepgaande informatie makkelijk leesbaar aan te bieden.

2: Interessante kopteksten

Het eerste wat opvalt, is het belangrijkst. Kopteksten hebben een groter lettertype, waardoor ze meer opvallen. Mensen lezen meestal eerst de koptekst en beslissen vervolgens of ze de bijbehorende paragraaf willen lezen. Daarom hecht Google meer waarde aan kopteksten bij het beoordelen van inhoud.

Stop een LSI/Variatie/Entiteit zoekwoord in je koptekst

De meest belangrijke koptekst is de H1 tag hierna zijn de meest gebruikte tot en met H4. Over het algemeen bevat de H1 tag de exact of gedeeltelijke zoekwoord. Kopteksten H2 tot en met H4 bevatten minimaal een gedeeltelijke, Lsi, Variatie of entiteit zoekwoord.

3: Breed aanbod van verschillende zoekwoorden

Natuurlijk moet het exacte zoekwoord voorkomen in de kop en de paragraaf. Bij het exacte zoekwoord horen ook andere ondersteunende zoekwoorden. Zoals eerder vermeld, is Google een expert op jouw vakgebied en verwacht het ook deze andere zoekwoorden. Als je om welke reden dan ook deze zoekwoorden niet gebruikt, ben je mogelijk niet de expert waar jouw publiek naar op zoek is.

Zoekwoorden zijn onderverdeeld in:

 1. LSI / Semantic
 2. Zoekwoord variaties
 3. Entiteiten

Schrijf een mooie mix van woorden

Juist door bovenstaande woord soorten goed te mixen schrijf je een tekst dat SEO goed in elkaar steekt. Lees zelf vaker je geschreven teksten terug om te zien of je nog meer kunt variëren.

Voorkom hardnekkige herhaling van zoekwoorden

Zoekmachine optimalisatie heeft door de jaren heen een heel traject afgelegd. Waar vroeger het juist hielp om zo vaak mogelijk zoekwoorden te herhalen geldt nu het omgekeerde. Onder andere Google’s SpamBrain en BERT zorgen tegenwoordig voor hoge plaatsing in zoekresultaten voor teksten die juist lekker weglezen.

Haal de hardheid van je exacte zoekwoord naar beneden

Het is zeer nuttig om extra woorden toe te voegen aan je exacte zoekwoord of de volgorde ervan te wijzigen. Dit doen verandert exacte zoekwoorden in gedeeltelijke zoekwoorden. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je het zoekwoord “seo teksten schrijven” kunt omzetten van exact naar gedeeltelijk.

 • SEO vriendelijke teksten schrijven
 • Zelf teksten in SEO schrijven
 • SEO geschreven teksten
 • SEO teksten laten schrijven
 • Laat je SEO teksten goed schrijven

Hoe meer variaties je in kopteksten, paragrafen en andere optimalisaties zoals in afbeeldingen stopt des te beter het is. Niet alleen dat je hoofd-zoekwoord beter gaat ranken maar ook andere variaties waardoor je een groter bereik hebt dus meer traffic kan verwachten.

Overoptimalisatie vermijden

Door de bovenstaand geschreven tips toe te passen, voorkom je overoptimalisatie en verbeter je juist je ranking. Overoptimalisatie is onze grootste vijand die we zelf kunnen beheersen. Vergeet niet dat het SpamBrain van Google er niet voor niets is. De zoekmachine wil teksten zien die niet alleen voor de machine zijn geschreven, maar ook voor de lezers bedoeld zijn.

Tools die Helpen Bij SEO goede teksten te Schrijven

Tools die helpen om SEO goede teksten te schrijven

Dankzij de komst van kunstmatige intelligentie is er veel verandert met SEO te schrijven teksten. Van heel standaard gebruik uit ChatGPT naar tools die ruim 400 Euro per Maand kosten zoals in afbeelding hierboven te zien is. Dankzij deze kunnen we zeer precies meten hoe goed de paginatekst door Google opgepakt zal worden. Meten is Weten zorgt voor stukken minder teleurstelling terwijl veel meer webpagina’s bovenaan in Google zullen verschijnen.

Zinnen met verwijzingen

Door verwijzingen (links) in zinnen te plaatsen zorg je ervoor dat jouw pagina on topic blijft. Zorg ervoor dat je linkt naar andere pagina’s van je website waar verdere informatie over de link anchor te lezen valt. Ook is het goed om naar een andere website te linken (externe link) die meer vertelt over bijvoorbeeld rankingfactoren.

Geef en krijg backlinks

Door te verwijzen naar andere websites maak je het internet completer. Uiteraard is een backlink krijgen leuker dan geven, maar ik beloof je dat dit alleen maar zo lijkt. Een uitgaande link wordt door Google als optimalisatie gezien waardoor jij weer hoger rankt.

Onderzoek de SEO van je concurrentie

Concurrenten die reeds hoog in Google scoren staan daar niet per ongeluk. Er valt veel informatie te halen uit hun content. Onderzoek de volgende punten en evenaar minimaal dezelfde:

 • Hoeveelheid kopteksten
 • Hoeveelheid woorden
 • Hoe vaak worden zoekwoorden herhaald

Neem van alle webpagina’s uit de top 10 het gemiddelde. De data die hieruit volgt geldt als rode draad door jouw pagina.

Waarom Semantic zoekwoorden in SEO teksten worden geschreven

Semantic zoekwoorden verwijzen naar woorden of termen die betekenisvolle relaties hebben met het onderwerp waarop wordt gezocht. Door deze in je tekst te schrijven schiet jouw SEO omhoog. In plaats van alleen te kijken naar de letterlijke overeenkomst tussen zoekwoorden en webinhoud, probeert een semantische zoekmachine de context en intentie van de zoekopdracht te begrijpen.

Bijvoorbeeld, als iemand zoekt naar “beste restaurants in Amsterdam”, zal een semantische zoekmachine niet alleen naar pagina’s zoeken die de exacte woorden “beste restaurants in Amsterdam” bevatten, maar ook naar gerelateerde termen en concepten, zoals “eetgelegenheden,” “diners,” “culinaire ervaringen,” en “Amsterdamse keuken.” Het richt zich op het begrijpen van de betekenis en de bedoeling achter de zoekopdracht. Als je goede seo-teksten heb geschreven komt deze techniek over de hele webpagina terug.

Door gebruik te maken van semantische zoekwoorden kunnen zoekmachines betere zoekresultaten leveren die nauwkeuriger aansluiten bij wat de gebruiker zoekt. Het helpt ook om de zoekervaring te verbeteren door relevantie te bieden, zelfs als de exacte woorden niet letterlijk overeenkomen.

Kortom, semantische zoekwoorden zijn belangrijk omdat ze helpen om de vriendelijke intentie en context achter een zoekopdracht beter te begrijpen, wat leidt tot meer relevante zoekresultaten voor de gebruiker.

Waarom het schrijven van zoekwoordvariaties goed voor seo is

Zoekwoordvariaties zijn verschillende vormen of varianten van een zoekwoord die mensen geschreven kunnen hebben bij het zoeken naar informatie op internet. Deze variaties ontstaan door kleine veranderingen in spelling, grammatica, synoniemen of woordvolgorde.

Het is belangrijk om zoekwoordvariaties te begrijpen, omdat zoekmachines zoals Google en Bing steeds slimmer worden in het begrijpen van menselijke lees taal. Ze kunnen verbanden leggen tussen gerelateerde zoektermen en begrijpen dat verschillende varianten van een zoekwoord eigenlijk dezelfde intentie hebben.

Bijvoorbeeld, als iemand op zoek is naar informatie over hondenrassen, kunnen ze verschillende zoekwoordvariaties gebruiken, zoals “hondenrassen lijst”, “populaire hondenrassen”, “verschillende soorten hondenrassen”, enzovoort. Hoewel de exacte woorden en zinsstructuur anders zijn, hebben ze allemaal betrekking op hetzelfde onderwerp.

Als je content maakt voor het web, is het slim om rekening te houden met zoekwoordvariaties. Door deze varianten op te nemen in je inhoud, kun je de kans vergroten dat je website wordt weergegeven in de zoekresultaten wanneer mensen verschillende zoektermen gebruiken.

Het is echter ook belangrijk om natuurlijk te blijven schrijven en niet te overdrijven met het gebruik van zoekwoordvariaties. Het draait uiteindelijk om het bieden van waardevolle en relevante inhoud voor je doelgroep.

Tips voor het schrijven van entiteiten in je tekst

Entiteiten voor het schrijven van SEO teksten verwijzen  naar specifieke objecten, zoals personen, plaatsen, bedrijven of producten, die relevant zijn voor zoekmachines zoals Google. Het zijn de bouwstenen van de informatie die op internet te vinden is. Door entiteiten te identificeren en te optimaliseren, kunnen zoekmachines beter begrijpen waar je inhoud over gaat en deze relevanter maken voor zoekopdrachten.

Bijvoorbeeld, als je een goede seo tekst schrijft over de beroemde schilder Vincent van Gogh, zou je de naam “Vincent van Gogh” als een entiteit kunnen beschouwen. Door deze entiteit op de juiste manier te structureren en te markeren, kunnen zoekmachines beter begrijpen dat je inhoud gaat over de kunstenaar Vincent van Gogh en deze mogelijk weergeven in relevante zoekresultaten voor gebruikers die informatie zoeken over hem.

Het gebruik van de juiste entiteiten in SEO is belangrijk omdat zoekmachines steeds slimmer worden en proberen de context en intentie achter zoekopdrachten te begrijpen. Door entiteiten te optimaliseren en relevante informatie te verstrekken, vergroot je de kans dat zoekmachines je inhoud als waardevol beschouwen en deze hoger in de zoekresultaten plaatsen.

Enkele manieren om entiteiten te optimaliseren zijn onder andere:

 1. Gebruik van gestructureerde gegevens: Voeg gestructureerde gegevens (schema.org) toe aan je website om belangrijke entiteiten te markeren. Dit helpt zoekmachines de context van je inhoud beter te begrijpen.
 2. Consistente informatie teksten: Zorg ervoor dat de informatie over je entiteiten consistent is op je website en andere online platforms. Dit helpt zoekmachines de juiste informatie te vinden en te verifiëren.
 3. Kwalitatieve inhoud schrijven: Creëer waardevolle en informatieve inhoud rondom je entiteiten. Dit vergroot de kans dat zoekmachines je inhoud als relevant en nuttig beschouwen.
 4. Verbindingen met andere entiteiten: Maak verbindingen tussen gerelateerde entiteiten op je website. Dit kan helpen om de context en betekenis van je inhoud te versterken.

Door deze praktijken te volgen, kun je de zichtbaarheid van je website vergroten en beter aansluiten bij de intentie van gebruikers die via zoekmachines informatie zoeken.

Meer weten over hoe je teksten goed SEO geschreven krijgt?

De nummer 1 optimalisatie om te maken is goed content aan je bezoekers geven. Leer in onze SEO cursus hoe je stap voor stap SEO-tekst zelf kan schrijven.